BioThane kaptooms 


 

Onze kaptooms worden allemaal gemaakt van Beta BioThane en alhoewel we zijn begonnen met 1 model, model Base, hebben we inmiddels een ruime keuze aan modellen en variaties op die modellen. Gekleurde fournituren, heel veel verschillende kleuren BioThane, gevlochten neusriemen, 3 ringen, 5 ringen, verwisselbare kopstukken etc.. 

 

We blijven in ontwikkeling en dat maakt dat we nu ook gestikte kaptooms kunnen aanbieden. De functionaliteit verandert er niet mee, maar het oog wil ook wat en na veel vraag kwam daar vanuit ons dan ook een antwoord op. 

 

Onze kaptooms bevatten geen ijzer in de neusriem waardoor de neusriem zacht is voor het paard. De neusriem bestaat uit 2 lagen BioThane van 16mm breed en een laag foam van 25mm breed. De fournituren zijn van hoogwaardige kwaliteit (RVS/roestwerend en Messing). Omdat er geen ijzer in de neusriem zit en Beta BioThane een zacht materiaal is kan dat in het begin even wennen zijn wanneer je stug dik leer of zelfs een ketting gewend bent. Zie dit als een mooie puzzel waarvan jullie beide de puzzelstukjes nog zoeken. Uiteindelijk is de kaptoom er om de communicatie tussen jullie beide te verfijnen en je zult merken dat wanneer de communicatie verbetert, ook jouw hand niet meer bij de neusriem ligt, maar je een zachte losse verbinding kunt hebben en houden. Dan zul je merken dat een zware stugge neusriem niet nodig is. En heb je even een miscommunicatie, dan laat BioThane je niet zomaar in de steek. BioThane is een sterk materiaal en mag met recht een leervervanger genoemd worden. En wist je dat BioThane ook helemaal Vegan is! 

 

BioThane is licht van gewicht, heel makkelijk schoon te maken, behoeft weinig onderhoud, neemt geen vocht op en is antibacterieel. Voor het behoud van je tuig is het wel goed om af en toe de BioThane af te nemen met warm water en een sopje. 

 

De verschillende modellen BioThane kaptooms

 

Model Base

 Een model met 3 ringen op de neus, 1 in het midden en 2 aan de zijkant ter hoogte van de mondhoek. Een goed basismodel waarbij het kopstuk verstelbaar is door middel van gespen. De kaakriem is verstelbaar door middel van een conway en heeft een clip. De kinriem is verstelbaar door middel van een gesp en heeft een extra ring zodat je de kaptoom ook kunt gebruiken om mee te wandelen. Je kunt bij deze kaptoom kiezen voor extra ringen voor bitclips zodat je er, naast bitloos (sidepull) ook met bit mee kunt rijden. 

 

Model Root

 Een model met 3 ringen op de neus, 1 in het midden en 2 aan de zijkant ter hoogte van de mondhoek. Een goed basismodel waarbij het kopstuk verstelbaar is door middel van conways. Dit kopstuk heeft behalve conways ook een clip die je eenvoudig los kunt maken. Ideaal voor wanneer je bijvoorbeeld een jong paard hebt die het nog moeilijk vindt om een hoofdstel of halster over de oren geschoven te krijgen of gewoon een paard hebt die dat niet prettig vindt. De kaakriem is verstelbaar door middel van een conway en heeft een clip. De kinriem is verstelbaar door middel van een gesp en heeft een extra ring zodat je de kaptoom ook kunt gebruiken om mee te wandelen. Je kunt bij deze kaptoom kiezen voor extra ringen voor bitclips zodat je er, naast bitloos (sidepull) ook met bit mee kunt rijden. 

 

Fact: model Root is ontstaan doordat mijn eigen paard het niet fijn vindt als ik zijn oren "dubbel" vouw. Om die reden ben ik op zoek gegaan naar een andere manier om de kaptoom om te doen en daaruit is kaptoom Root ontstaan. 

 

Kaptoom Root is er ook in een Limited Edition met rainbow fournituren. 

 

Model Crown

 Een model met 5 ringen op de neus, 3 in het midden en 2 aan de zijkant ter hoogte van de mondhoek. De kaakriem is verstelbaar door middel van een conway en heeft een clip. De kinriem is verstelbaar door middel van een gesp en heeft een extra ring zodat je de kaptoom ook kunt gebruiken om mee te wandelen. Je kunt kiezen tussen het kopstuk van de Root of de Base, op die manier zijn beide modellen ook beschikbaar met meerdere ringen op de neus voor het werk aan de hand. Je kunt bij deze kaptoom kiezen voor extra ringen voor bitclips zodat je er, naast bitloos (sidepull) ook met bit mee kunt rijden.

 

Model Aura

De Aura is de mix van de 3 bovenstaande modellen, je kunt bij deze namelijk alles zelf samenstellen per onderdeel, inclusief de kleur. Van bovenstaande modellen kies je een kleur voor de basis, maar bij dit model kun je alles zelf een kleurtje geven. Leuk om bij setjes te matchen of echt op te vallen! Ook bij dit model is de kaakriem verstelbaar door middel van een conway en een clip. De kinriem is verstelbaar door middel van een gesp en heeft een extra ring zodat je de kaptoom ook kunt gebruiken om mee te wandelen. Je kunt bij deze kaptoom kiezen voor extra ringen voor bitclips zodat je er, naast bitloos (sidepull) ook met bit mee kunt rijden.

 

Kaptoom gevlochten

Na een tijdje kwam de vraag of BioThane net als leer ook gevlochten kon worden. In het begin was dat een ware struggle, maar toen ik het eenmaal door had was ook die kaptoom geboren. De gevlochten kaptoom heeft alle kwaliteiten en functionaliteiten van bovenstaande modellen, maar heeft een super Chique, misschien wel Barokke/Western uitstraling door het vlechtwerk. De neus- en kaakriem en de bakstukken worden gevlochten. Wanneer je er een grondwerkteugel bij neemt is ook het eerste stuk van de grondwerkteugel gevlochten zodat jouw set compleet is. De neusriem van de gevlochten kaptoom is door het vlechtwerk automatisch iets breder, iets wat ik als zeer prettig ervaar in het gebruik. Je kunt ook bij deze kaptoom kiezen voor extra ringen voor bitclips zodat je er, naast bitloos (sidepull) ook met bit mee kunt rijden.

 

Kaptoom Splash

Ook dit is een variant van de 1e 3 kaptooms en is een uitvoering met splash. Splash wil zeggen dat er "spetters" zijn aangebracht die door middel van een speciale coating op de BioThane blijven zitten. Inmiddels geen nieuwe techniek meer voor ons en het is echt een kwestie van; you love it or you hate it. Ik vind het heel gaaf en op de foam onder een normale laag Beta BioThane is het zelfs heel chique. De kaptoom Splash heeft alle kwaliteiten en functionaliteiten van de 1e 3 genoemde modellen. De neusriem en bakstukken worden voorzien van Splash. Wanneer je er een grondwerkteugel bij neemt is ook het eerste stuk van de grondwerkteugel voorzien van Splash zodat jouw set compleet is. Je kunt bij deze kaptoom kiezen voor extra ringen voor bitclips zodat je er, naast bitloos (sidepull) ook met bit mee kunt rijden.

 

Wat van toepassing is op al onze BioThane Kaptooms

Al onze kaptooms kun je gebruiken om mee te grondwerken t.b.v. rechtrichten, te werken aan de hand, bitloos (sidepull) mee te rijden, te combineren met bitclips, mee te wandelen, mee te longeren aan de enkele longeerlijn, mee te longeren aan de dubbele longeerlijn en om mee te lange teugelen. Heb je liever geen bitclips? Combineer de kaptoom dan ook gerust met een clickbridle kosptuk, eenvoudig aan jouw kaptoom te klikken en zo heb je snel en eenvoudig een volwaardig hoofdstel. 

 

De kaptooms kun je ook laten personaliseren met de naam van jouw paard of de bijvoorbeeld de naam van jouw bedrijf. Je kunt dit eenvoudig aangeven bij de opties. De naam komt op het bakstuk, wil je dit anders, geef dit dan aan bij de bestelling. 

 

Mis je iets? Heb je ergens iets gezien en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze voorkeur gaat uit naar contact per mail. Dit omdat al onze producten door onszelf worden gemaakt in ons Atelier in Vaassen en daar zijn de handjes voor nodig ;).